Traject
Een traject met transformatieve mediation en/of coaching verloopt meestal flexibel en op maat, maar kan stapsgewijs als volgt worden weergegeven
1.
Intake
Het traject begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we elkaar leren kennen. Hierin wordt uitleg gegeven over de werkwijze, het proces en wat je kunt verwachten. Daarnaast bespreken we de aanleiding van het gesprek en kijken we of er een klik is om samen verder te gaan. Een intake is zowel online als fysiek mogelijk.
2.
Verkenning van wensen
In deze fase brengen we de behoeften en doelen in kaart. Wat wil je bereiken? Welke zorgen spelen er, en wat zijn de prioriteiten. Er wordt ruimte genomen om jouw perspectief en gevoelens te delen. Deze verkenning vormt de basis voor het verdere traject.
3.
Communicatie & reflectie
Een belangrijk onderdeel van het traject is het herstellen en verbeteren van de communicatie. Als coach en mediator moedig ik je aan om zelf initiatief te nemen in het gesprek en zelf keuzes te maken over hoe je wilt communiceren. Dit kan nodig zijn om afspraken over co-ouderschap te maken of conflicten te verminderen.
4.
Transformatie van de interactie
In deze fase begin je anders te communiceren, bijvoorbeeld door actief te luisteren en respectvoller te reageren. Je krijgt meer inzicht in je eigen gedrag en dat van de ander, wat kan leiden tot een verschuiving in hun onderlinge relatie. De focus ligt hierbij op het bewust te worden van jou manier van communiceren en op het bewust worden van onbewuste processen.
5.
Verdieping en verkenning
In deze fase werken we samen aan concrete oplossingen die aansluiten bij jouw wensen en behoeften, met speciale aandacht voor de kinderen. Dit kan variëren van praktische afspraken, zoals het opstellen van een ouderschapsplan, tot emotionele oplossingen, zoals het herstellen van vertrouwen en manieren over hoe je in de toekomst beter met elkaar kunt communiceren. Hoewel ik als coach en mediator altijd het proces zal faciliteren, houdt jij altijd zelf de regie over de inhoud en richting van het traject.
6.
Afronding & follow-up (optioneel)
Het traject wordt afgesloten met een evaluatiegesprek over de doelen die bereikt zijn en over hoe je het proces hebt ervaren. Verder kijken we naar de toekomst. Indien gewenst kan er een vervolgtraject of ondersteuning aangeboden worden in de vorm van het opstellen/herzien van een ouderschapsplan. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden over hoe je eventueel verder kunt werken aan je persoonlijke doelen.
Het traject is dus vooral gericht op het transformeren van de communicatie, persoonlijke ontwikkeling en het versterken van relaties, waarbij de mediator vooral faciliterend en ondersteunend optreedt.